Etiketter på A4 ligger i lådor om 100 ark, och dessa lådorna innehåller 100-18.900 etiketter per låda (heavy duty ligger i lådor om 50 ark), beroende på storleken på enskild etikett (se under "info" under varje enskilt ark). Etiketterna är tillverkade i laserpapper eller inkjetpapper med färgerna vitt/matt, rött/neon- och gult/neon samt vitt/blankt medan heavy duty är tillverkat av laserpapper. För etiketter på A4 i vitt/matt papper kan man välja mellan permanent och avtagbart lim medan de övriga har permanent lim.
Snygga, tydliga självhäftande pappersetiketter går ingen förbi
Visst vill ni nå fram? Då sätter ni er professionella eller personliga (eller rentav både och?) prägel på dessa självhäftande etiketter på A4. Om det är kunder ni vill uppmärksammas av så kan det vara ert varumärke som ska få gott om spelrum. Om det är andra de ska nå fram till så kanske det handlar om att förse dessa etiketter med genomtänkta kategorier, klara symboler, nummerserier eller vad som nu kan bringa mer klarhet och ordning i verksamheten.
Ark eller rulle för självhäftande papper?
Behöver ni som mest 4.500-5.000 enklare etiketter så lönar sig etiketter på A4-ark normalt bäst. Rullar passar bättre för större volymer och de ger dessutom några extra valmöjligheter.
Självhäftande papper A4?
Javisst, utan problem drar ni enkelt av dessa etiketter från A4-arket och fäster dem närmast var ni vill. Ni behöver inte lägga till lim själva eller skära ut etiketterna från underlaget.
Så tar du bort etiketter
Att lossna etiketterna från A4 är sällan några större problem. Men det är inte helt omöjligt att de efter en tid kan behövas tas bort, bytas ut eller flyttas. Och då vet man hur väl de kan sitta!
Visst har du försökt pilla bort någon etikett från en ny produkt eller kanske en bok som du precis har köpt? Man pillar, krafsar och klöser tills nerverna sätter stopp. Och då kanske man inte ens har börjat få tag på ett litet hörn. Och även när man fått grepp om ett hörn eller en kant så vill etiketten inte lossna helt och hållet. Istället lämnar den remsor av papper och klister som man också måste pilla med. Det sista är ju dessutom ännu värre att komma åt och som kan vara både fult och klibbigt.
Det är frestande att gå loss med knivar och andra vassa verktyg, så att man kan komma vidare i livet någon gång. Det är bara det att man då riskerar att skrapa ytan och skada föremålet som etiketten sitter på. Och kanske får man ändå inte riktigt bort de där resterna. Så sluta kämpa med det. Läs här istället om hur du kan ta bort etikettrester utan att skada vare sig ytan eller humöret.
Ta bort klister från etiketterpapper från A4 – tre allmänna råd
- Kläder: Torkat etikettklister sitter helt klart ”bättre” på kläderna än om klistret fortfarande är klibbigt. Och undvik att tvätta plagget innan du har fått bort fläcken helt.
- Fönster: Undvik att skrapa på fönster med något vasst föremål. Æven om det är för att du vill ha bort etiketten/klistermärket, men det är knappast värt repade fönster.
- Efter att själva etikettens självhäftande papper pillats bort så fungerar oftast diskmedel i varmt vatten riktigt bra för att få bort rester som eventuellt sitter kvar på ytan.
Så får du bort klister från etiketterpapper på metall, trä och plast
Förutom att skrapa så kan rengöringsmedel vara frestande att använda på metall, plast eller trä. Men utan att veta exakt vilka medel som skonar ytorna och vilka förändrar dem så kan det vara klokt att helt avstå från medel. Dessutom ska man komma ihåg att många av dessa medel har slipmedel i sig – sånt som kan lämna bestående märken på vissa ytor. Plast och metall kan du gå på med vegetabilisk olja: Badda in etiketten eller det kvarvarande klistret och vänta sen några timmar. Därefter blåser du med en hårtork på lagom värme – det bör få klistret så pass mjukt att du sen kan torka bort det. Efter den kuren vill du bli av med kvarvarande olja: Doppa en trasa i vatten med lite diskmedel i och gno bort det sista på ytan. Klart!
Så får du bort klister på väggar efter självhäftande pappersetiketter
Klistermärken på väggar lämnar ibland märken efter sig – kan vara en trist överraskning av att du haft A4-etiketter på väggarna. Särskilt över längre tid tenderar klistret att bita sig fast. Börja med att pilla bort mesta möjliga med fingrarna. Därefter går du över till suddgummi: Gnugga hårt så får du loss mer av resterna. Sista steg är att du doppar en trasa i varmt vatten med diskmedel. Skrubba med den tills du avlägsnat det sista av etiketten och dess klister.
Så får du bort etikettrester från fönster
Klistermärken sitter också på fönster. Ofta sitter det rätt bra, närmast hopplöst bra – det kan vara riktigt svåra att få loss från ett fönster, och även om det lossnas så lämnas det ändå med ett missprydande märke. Nej, då fungerar andra metoder bättre.
Till att börja med: Låt bli att skrapa och krafsa med knivar och andra skarpa föremål. Glas må vara hårt men är känsligt mot repor. Vad som fungerar bättre är att du fuktar klistermärkets självhäftande papper med en sprejflaska eller trasa. Därefter täcker du det med lite aceton. Det löser upp själva klistret – etiketterna bör lossna närmast direkt!
Är något kvar efter det så avslutar du som tidigare: varmvatten och diskmedel. Efter det bör fönstret inte visa några som helst spår av den gamla etiketten!
Så får du bort etikettpapper – och klister på burkar
I företag och i hemmet har vi burkar för många bruksområden, och etiketter på dem för att signalera innehåll, bruksanvisningar och varningstexter. Etiketterna som sitter där är tänkta att överleva lika länge som burkarna själva vilket innebär att många av dem inte låter sig ryckas bort.
Ska alla etiketterna bort från burken så gör du det enklast genom att ta fram ett tillräckligt stort kärl för att kunna rymma hela burken (eller vasen, för den delen). Du fyller sen kärlet med varmt vatten med lite diskmedel. Lämna burken där i vattnet i en halvtimme.
Därefter bör klistret har löst upp sig och etiketten kan närmast halka av när du tar upp burken ur vattnet. Skulle något ändå vara kvar så doppa en trasa i ättika och skrubba bort det sista.
Så får du bort klibbiga etikettrester från kläder
- Undvik, om möjligt, att förhindra att kläder med lim från klistermärken kommer med i tvätten och torktumling. Har klistret väl torkat så blir det svårare att få bort från kläderna.
- Se efter vilken vård plagget behöver – detta framgår av tvättlappen, så att du matchar med rätt tvättmedel och tvättprogram. Kläder i ull, spets, silke och andra ömtåliga tyg förutsätter speciell vård.
- Välj ett tvättmedel i hög kvalitet och gnid in det där etikettklistret sitter. Det finns också möjlighet att du tar hjälp av särskilda fläckborttagare. Men ta först reda på vad tvättlappen säger, så att borttagaren inte är en sådan som kan skada just det tyget – vissa fläckborttagare kan nämligen vara alltför starka för vissa tyger. Apropå starka rengöringsmedel så skydda även dig själv; skydda ögon och tvätta händerna väl när du är klar, eller använd gummihandskar.
- Efter förbehandlingen ovan så tvättar du plagget i enlighet med de anvisningar som tillverkaren lämnat. Är du osäker på vad tvättsymbolerna står för så finns det gott om guider online. Dock bör du tvätta i högst 40 grader för att förebygga att värmen får limfläcken att sätta sig ännu hårdare i tyget.
- Kvarstår några rester så kör ovanstående behandling en gång till. En variant kan vara att du istället sprutar alkohol på fläcken och därefter kör plagget i tvätten. Bara vara försiktig eftersom inte alla material tål alkohol (och andra kemikalier och behandlingar) så pröva helst först på någon diskret del av plagget och se hur det reagerar.
Ta bort självhäftande pappersetiketter. Och sätt dit nya!
Nu har du kanske bättre grepp om hur du också tar bort etiketter, oavsett om de suttit på fönster, trämöbler, metallytor, burkar och även textilier. Som du säkert noterat klarar man många av de hårda ytorna med lite diskmedel i varmvatten och en trasa. Men nu har du även fått dig de lite tyngre metoderna till livs. Med den kunskapen vet du också att det inte gör så mycket om man sätter upp lite extra etiketter från A4-ark – de är ju ändå rätt lätta att få bort.
Kontakt
Ring oss på tel. +46 410350545 eller kontakta oss via e-post [email protected].